Bli bedre kjent med Frauna.

Om oss

Historien.

 

Frauna er utviklet fra Frogner Lunsjbar (Lønsjen) som før det var Kafé Mat og Glede som opprinnelig var en blomsterbutikk. Innehaver Kari-Anne drev blomsterbutikk på Frogner, men ønsket nye utfordringer i 2011. I 2012 sto kafeen klar til glede for lokalbefolkningen på Frogner.

 

Kafé Mat og Glede ble begravet sammen med 2015. Opp av asken sto Frogner Lunsjbar som en Fugl Føniks med en fantastisk åpningsfest 15. januar 2016. Da var det ny eier, nye mennesker, ny meny, nytt konsept og nytt interiør. Frogner Lunsjbar, «Lønsjen» på folkemunne har siden den gang vært med på å sette 2016 Frogner på kartet med en hel haug av arrangementer og festlige kvelder. Særlig nevnes Lønsjen Minifestival, utallige band, OperaPub, stand-up, foredrag og diverse temafester for ikke å glemme Statsteatret, Ingrid Olava og Eldar Vågan på og i samarbeid med Frogner kultursenter. Vi kunne oppdatert lista som begynner å bli svært lang, men nøyer oss med å nevne pokerkvelder, strikkekvelder, vinkurs- og foredrag samt de siste tilskuddene av Music & Wine med sommelier og musiker Knut Bjørnar Asphol. Kort fortalt – det er på Frauna det skjer!

 

NAVNET FRAUNA

 

Vi brukte mye tid på navnevalget. Vi ville aller helst ha med oss begrepet Lønsjen videre, og vi er glade i Frogner Lunsjbar. Likevel innså vi at det ble for snevert og lokalt og pekte en retning som var for begrensende.

 

Vi har hele tiden vært opptatt av Frogner som sted. Vår historie og vår identitet. Etter mange forslag og mye tenking kom navnet på koret som i sin tid ble etablert på Frogner, nemlig Fraunakoret opp. Kormedlemmer har fortalt at det spilte på den gamle (veldig gamle) måten å skrive og uttale Frogner på. Det har festet seg av en eller annen grunn og vi kan takke Kåre og Lillian Skjørsæter for den innsikten i dag.

 

I Sørum bygdebok (bind 5) hvor Frogner er behørig beskrevet og omtalt kan man lese på side 34:

 

 

NAVNET FROGNER

 

Frogner er et navn som finnes i mange bygder, og som kanskje går tilbake til den tida da det nåværende bosettingsmønsteret tok form tidlig i vår tidsregning eller ennå tidligere. Det antas at de eldste formene med førsteledd Fraun har sammenheng med ordet frau i betydning gjødsel, altså et sted som ble gjødslet. Dette har blitt tolket slik at navn med ordet fraun ble gitt steder som ble gjødslet i motsetning til andre jorder, som ble dyrket til de ble utpint. Navnet Fraun ble brukt helt frem til 1500-tallet, og man kan spore det tilbake til slutten av 1300-tallet.

 

Det ble altså svært tidlig konkludert med at Frogner var et sted for fremtiden og man anså det som formålstjenlig å gjødsle jordene for å holde liv i dem. Å gjødsle jorda var ansett for å være en mer avansert form for jordbruk og ga opphav til den første faste bebyggelsen.

 

Når vi leste dette falt brikkene på plass. Ikke nok med at vi kan beholde navnet Frogner, riktignok den gamle skrivemåten, men betydningen gjødsel gir også et perfekt utgangspunkt for det vi ønsker å være. Frauna skal nettopp være gjødsel. Gjødsel til nærmiljøet, gjødsel i livene til folkene som besøker oss, gjødsel til kulturlivet og gjødsel til de som jobber der og som hver dag gjør dagene meningsfulle både for seg selv og alle gjestene våre.

 

Frauna gjødsler livene våre.

Matkvalitet

Hos Frauna er vi overbevist om at det beste måltidet starter med de gode råvarer. Sammen med godt håndverk og fagkunnskap på kjøkkenet er vårt mål å lage god mat av gode råvarer – uten særlig jåleri. Vi er sjelden fine dining, men serverer ærlige- og rause- måltider.

Våre kjerneverdier

Frauna skal være ditt foretrukne møtested.

Fraunas gjestfrihet skal være genuin og hjertelig.

Frauna skal være en bidragsyter i Frognersamfunnet.

Folka bak Frauna.

Møt vertskapet

Hos Frauna prøver vi å spre glede hver eneste dag. Vi Vi samarbeider tett for å sikre at hver gjest får en god opplevelse. Med fokus på det gode vertskap og detaljene, blandet med gjestfrihet går vi de ekstra skrittene. Velkommen til Frauna!

Roy

Daglig Leder / Eier

Roy er daglig leder, men mest liker han tittelen Kultursjef. Eller kanskje sirkusdirektør. Primus motor og delaktig på alle plan av driften – med unntak av kjøkkenet.

Kavita & Hans Kristian

Barbetjening / altmuligfolk / Eiere

Kavita og Hans Kristian kom skliende inn på Frauna på et bananskall og som lokale krefter er de betydelige bidragsytere, hver for seg, men aller mest sammen. Kavita er aller best på fest, mens Hans Kristian alltid har arbeidsbuksa på – og med det løser alle små og store oppgaver.

Eva

Økonomi og HR / Eier

Eva er vår alles mor som holder orden på oss alle sammen. Utstrakt erfaring med økonomi, administrasjon og personalhåndtering. BI-utdannet, uten at vi bruker det mot henne.

Jan Kristian

Kjøkkensjef og Eier

Jan Kristian er en skikkelig ringrev på kjøkkenet og etter å ha drevet flere steder gjennom flere tiår er det veldig kult at han har landet med oss på Frauna. En skikkelig norsk faglært kokk, men likevel aller mest kjent for sin sushi og asian fusion kompetanse etter blant annet å ha drevet Hanami i 10 år. Bosatt i Gjerdrum, så lokal pokal der også.